Държавна Психиатрична Болница - Церова Кория


x
Легла
x
Персонал
x
Преминали болни
x
Отделения

Рецидивиращо депресивно разстройство

Какво представлява депресията?

Много хора, когато са тъжни или потиснати, казват, че са „депресивни”. За разлика от епизодите на тъга или самота, които всеки от нас преживява в даден момент, депресията е заболяване в истинския смисъл на думата, характеризиращо се с определени симптоми. Те могат да продължат няколко седмици или няколко месеца и дават отражение върху всекидневния живот. Това е една често срещана болест. Установено е, че във Франция 10% от мъжете и 20% от жените в живота си са преживели, преживяват или ще преживеят поне един депресивен епизод. Тези цифри са причина депресията да бъде като сериозен обществен здравен проблем.

 

Прочети още: Рецидивиращо депресивно разстройство

 

Биполярно афективно разстройство

Какво е биполярно ефективно разстройство (БАР)?    

Всеки човек има мигове на подем и мрачни дни. Всеки може да се почувства окрилен или смачкан, но това обикновено е свързано с конкретни житейски обстоятелства и скоро преминава. За разлика от това при БАР промените на настроението са почти винаги без сериозен външен повод, резки, много интензивни и траят поне по няколко седмици. По време на тези епизоди се изменя цялостното поведение и привичното ежедневие грубо се нарушава. Това не е просто реакция на нещо отвън, нито странност на характера или просто прищявка. Всъщност БАР се дължи на химично неравновесие в някои области на мозъка и е болест - толкова болест, колкото диабетът или хипертонията. Не мислете, че Ви е сполетяло някакво специално, предназначено само за вас зло. Ако сте заболели от БАР, Вие не сте сами: болестта засяга средно по един от всеки сто души по цял свят и е добре позната за съвременната медицина.

 

Прочети още: Биполярно афективно разстройство

 

Шизофрения - въпроси и отговори

Каква е разпространеността на шизофренията?

Повечето епидемиологични изследвани показват, че приблизително 1% от хората развиват в някакъв момент от живота си шизофрения (т. нар. пожизнен болестен риск). Моментната болестност обикновено е по-малка и в повечето проучвания тя рядко надхвърля 0,5%. Съотнесена към населението на България, последната цифра означава, че понастоящем пациентите от шизофрения в България са около 40 000 души. Разпространеността на заболяването сред мъжете и жените е еднаква. Обикновено шизофренията се развива в юношеска или млада възраст, най-често във второто или третото десетилетие на живота.

 

 

 

Прочети още: Шизофрения